Hyvinvoiva Arki

Kuinka ajatukset ja tunteet vaikuttavat kehoomme?

Monelle on tuttua todeta jonkin fyysisen oireen johtuvan stressistä. Usein kuulee sanottavan, että minulla on herkästi vatsan kanssa ongelmia stressaantuneena, päätä särkee herkemmin, uniongelmia on enemmän tai niska-hartiaseutu jumittaa. Stressi on hyvin moninainen ilmiö, jonka ajattelemme usein kiireenä ja huolina. Kuitenkaan aina ihminen ei ole stressaantunut, vaikka kokee tunteita, jotka vaikuttavat myös fyysiseen kehoomme. Nyt kerron tarkemmin kuinka paljon meidän tunteemme vaikuttavat kehomme toimintaan ja mitä voimme tehdä näille jumiutuneille tunteille.

Tunteet ovat energiaa.

Mikäli et lukenut edellistä blogiani Miten energiahoito vaikuttaa stressiin ja sairauksiin?, suosittelen lukaisemaan myös sen, koska siinä kerron tarkemmin stressin aiheuttamasta kemiallisesta reaktiosta kehossa. Tuo stressin aiheuttama kemiallinen reaktio voi syntyä hyvin monenlaisista tunteista ja ajatuksista. Jos keho ei pääse purkamaan näitä tunteita, ne varastoituvat energiana. On ollut ilahduttavaa kuulla ja lukea, että tämä asia ymmärretään koko ajan laajemmin. Moni psykoterapeutti käyttääkin jo kehollisia menetelmiä keskusteluterapian tukena. Asiantuntija artikkeleissakin kerrotaan energiasta, joka jää kehoon voimakkaan tunnekokemuksen yhteydessä. Ymmärretään, että tunteet jäävät energiatasolla fyysiseen kehoomme. Energiahoitamisessa ymmärretään myös, että mielen ongelmien ja tunteiden lisäksi kehoon jääneet energiat vaikuttavat suoraan myös fyysiseen terveyteemme.

Yritän parhaani mukaan tuoda asioita esille mahdollisimman ”kansantajuisesti”, joten kerron hyvin arkisen esimerkin. Jos ihminen on kiukkuinen, äkäinen tai ihan raivoissaan, on hänellä kehossaan noiden tunteiden aiheuttamaa energiaa. Tämän energian voi kokea fyysisenä energiana kehossa esimerkiksi hampaiden kiristelynä, hengityksen kiivastumisena tai käsien puristamisena nyrkkiin. Jos ihminen vain nielee nämä tunteet eikä pääse ilmaisemaan niitä, jää nuo tunteet energiana kehoon. Jos taas ihminen pääsee esimerkiksi antaumuksella hakkaamaan nyrkkeilysäkkiä, saa hän purettua tuota kiukun energiaa ja sen jälkeen olo voi olla hyvinkin helpottunut ja seesteinen eikä energia jää kehoon.

Tunteet ja ajatukset aiheuttavat usein näkyviä ja tuntuvia reaktioita kehossamme ihan arkisissakin tilanteissa. Kun ihminen nolostuu tai häpeilee, tapahtuu fyysinen reaktio ja poskille nousee puna. Kun mielessä on seksuaalisia ajatuksia, tuntuu kiihottuminen fyysisessä kehossa. Kun esiintyminen jännittää, kädet tärisee tai vatsa on sekaisin. Suru ja myötätunto voivat saada aikaan kyyneleet. Pelko saa sydämen hakkaamaan. Ilo voi saada aikaan naurun pyrskähdykset. Kiukku saa hampaat pureutumaan yhteen. Kaikki nämä tunteet nkyvät siis meidän fyysisessä olemuksessamme. Mutta mitä tapahtuu, kun näitä tunteita joutuu himmaamaan, nielemään tai pidättämään? Silloin tunteen aiheuttama energia ei pääse vapautumaan ja varastoituu kehoomme. Kehomme ei siis suinkaan kanna vain suuria järisyttäviä elämän traumoja mukanaan. Myös hyvin arkisista tunteiden ja ajatusten aiheuttamista kemiallisista reaktioista ja energioista jää kehoomme muistijälki.

Mihin keho ja mieli varastoi tunteet?

Ihmisen mieltä on kuvattu hyvin havainnollistavasti jäävuorena. Näkyvillä on vain jäävuoren huippu, joka on verrattavissa tietoiseen mieleemme. Tietoinen mieli on vain noin 10% siitä mitä ajattelemme, tiedämme ja muistamme arjessamme. Tuo loppu 90% on alitajuntaamme. Alitajuntaan tallentuu muistoja ja aistimuksia, joita ei ole tarpeen kantaa tietoisessa mielessä arjessa. Joskus kuitenkin jokin asia laukaisee tuolta alitajunnasta jäävuoren pohjalta muiston tietoiseen mieleemme. Saatat haistaa jonkin tuoksun ja samantien alitajunnasta ponnahtaa mieleen jokin ihana muisto vaikka kaukaa lapsuudesta. Tai olet ehkä ollut joskus kolarissa ja vaikka ajaisit tuon tapahtuma paikan ohi kymmenien vuosien jälkeen, nousee muisto tapahtumista mieleesi. Kun saat kettukarkin, muistat ehkä vaarisi ja sen karkkikupin joka kaapista lapsille haettiin. Mitä voimakkaammat tunteet tilanteeseen on liittynyt, sitä selkeämmin muisto tallentuu alitajuntaan. Löydät varmasti omasta elämästäsi positiivisia ja negatiivisia esimerkkejä vastaavista asioista. Ihmiselämän varrella lapsuudesta saakka näitä tunteita niin arkisista kuin isommistakin hetkistä kertyy vääjämättä meille kaikille. Ja kun ymmärtää, että kaikki nuo tunteet ovat energiaa, ymmärtää myös sen kuinka isoja energioita kehomme kantaa mukanaan.

Jotkut koetut tilanteet ovat ihmisen mielelle liikaa kestää ja tuolloin mieli pyyhkii tilanteen pois tietoisesta mielestämme. Se on suojamekanismi, joka suojelee ihmisen mieltä liian suurelta traumalta. Tässäkin kohtaa tiedetään kuinka keho muistaa ja tallentaa kaikki muistot. Äärimmillään esimerkiksi lapsena koettu seksuaalinen hyväksikäyttö voi olla täysin tiedostamattomassa mielessä syvällä alitajunnassa piilossa. Synnytykseen liittyvä kipu saattaa joskus laukaista naisen kehossa nuo muistot. Keho muistaa voimakkaan kivun ja se voi yllättäen nostaa alitajunnasta tietoiseen mieleen lapsuuden tapahtumia. Tämä ei ole ihan tavatonta ja esimerkki siitä kuinka meidän kehomme tallettaa koetut tunteet, joskus hyvin syvällekin.

Miten tunteet vaikuttavat fyysiseen kehoomme?

Olen nyt kertonut kuinka kehomme tallentaa tunteita energiana kehoomme. Ehkä melkein hengästyttää jo ajatuksin, että kuinka tätä kaikkea sitten mukana kannetaan ja miten se meihin vaikuttaa? On hyvin yksilöllistä kuinka kehomme reagoi tunteisiin. Samaan tapaan kuin stressaantuneena on yksilölllistä keneltä menee uni ja kenellä on vatsa sekaisin ja joku ei ole moksiskaan. Tähän vaikuttaa hermostomme herkkyys sekä tunteiden kokonaismäärä ihan sieltä varhaislapsuudesta saakka. Toki myös lapsuudesta saakka opitut tunnetaidot vaikuttavat. Onko tunteista pystytty puhumaan ja purkamaan niitä vai onko tunteita jäänyt paljon kehoon jumiin?

Kun kehossa on paljon tunne energiaa, se ikään kuin syö ja kuluttaa energiaa kehon normaalilta toiminnalta. Tällöin joihinkin elimiin voi syntyä niin sanottu energiavaje tai -tukos, joka haittaa tuon elimen normaalia toimintaa. Tämä energeettinen ongelma alkaa ajan kanssa näkyä sitten fyysisen toiminnan häiriönä. Keho toimii myös hyvin loogisesti siinä minkälaiset tunteet varastoituvat minnekin päin kehoa. Suomessa on tehty aivotutkimus siitä, mitkä tunteet näkyvät missäkin päin kehoa. Ja se missä päin kehoa tunteet vaikuttavat, ohjaa myös energiatasolla tunteiden varastoitumista tietyille alueille. Artikkelin edellä mainitusta tutkimuksesta löydät Suomen mielenterveys ry:n sivulta.

Lääketieteen tunnistama särkyneen sydämen syndrooma on selkeä esimerkki siitä kuinka voimakkaasti tunteet vaikuttaa kehoomme. Sydämen alueelle vaikuttaa mm. surun ja ikävän tunteet. Tiedetään, että hyvin voimakas tunnereaktio voi aiheuttaa sydäninfarktin kaltaiset oireet ja sydämen hapettumisen ongelman vaikkei sepelvaltimot olisikaan tukossa. Lääketiede ei ole löytänyt selitystä tälle, mutta energiatasolla syy on hyvinkin looginen. Sydämeen kasaantuu hyvin äkillinen ja voimakas määrä tunnetta eli energiaa ja aiheuttaa energiatukoksen sydämeen. Tämän vuoksi sydämen fyysinen toiminta häiriintyy ja aiheuttaa infarktin kaltaiset fyysiset oireet. Tämä on hyvin äkillinen konkreettinen esimerkki, mutta samankaltaista energeettistä häiriötä voi esimerkiksi aiheuttaa viha tai katkeruus. Nämä tunteet eli niiden energia voi pitkässä juoksussa aiheuttaa esimerkiksi polvivaivoja. Ja muistetaan, ettei häiriötä aiheuttava tunne ole välttämättä tällä hetkellä mielessä. Tuo tunne voi hyvin olla siellä alitajunnassa piilossa, vaikkemme sitä arjessa mielessä pyöritäkään. Mutta se tunne on joskus ollut voimakas tai pitkäkestoinen. Ja kuten aiemmin kuvasin, keho muistaa kyllä sen tunteen.

Miten kehoon jääneitä tunteita voi hoitaa?

Onneksi näitä kehoon jääneitä energioita voi hoitaa ja niihin voi itse vaikuttaa! Toki tärkeässä roolissa on arjen stressin hallinta, liikunta, ravitsemus ja lepo. Kuitenkin elämässä tapahtuu usein asioita, jotka stressin hallinta taidoista ja keinoista huolimatta jättävät meihin tunne energiaa. Etenkin lapsuudessa koetaan voimakkaita tunteita, jotka voivat vaikuttaa meihin edelleen.

Energiahoidolla puretaan kehosta juuri näitä tunteita ja energioita. Muistoja ei pyyhitä pois, vaan kevennetään fyysisestä kehosta ja hermostosta sitä tunne latausta, joka muistoihin liittyy. Moni pitää energiahoidosta myös siksi, ettei siinä välttämättä tarvitse kertoa asioistaan ja kokemuksistaan. Toisinaan taas tunteita ja muistoja käydään tarkemmin läpi, tämä aivan asiakkaan tarpeen ja toiveen mukaan.

Kun energiahoidossa kehoon jääneet tunteet alkavat vapautua, se voi aiheuttaa myös fyysisiä tuntemuksia kehossa. Tavanomaisen arkisen stressin vapautuessa keho rentoutuu hyvin paljon! Jos kehosta vapautuu surua, voi alkaa kyyneleet valumaan vaikkei tiedä mikä itkettää. Tuolloin vain se tunne energia lähtee vapautumaan. Joskus voi yskittää, huokailuttaa tai naurattaa. Myös hyvät tunteet voivat jäädä taakaksi kehoon. Ihmisellä voi olla elämäntilanne, jossa ilo ja nauru ei ole sallittua tai lapsuudessa ei ole ollut sallittua ilakoida lapsen riemua. Tuolloin myös ne naurut ja ilot jäävät energiana kehoon. Sekin on energiakuormaa keholle, vaikka ne positiivisia tunteita ovatkin.

Omilla ajatuksilla voi vaikuttaa valtavasti energian määrään kehossa. Kun opettelee näitä taitoja, voi ennaltaehkäistä tunne energian kuormitusta kehossa. Ehkä tiedät sen tunteen, kun sinulla on tulipalokiire. Vaikka vain istut ja ajat autoa, voit kokea valtavaa stressiä siitä ehditkö ajoissa ja sydän hakkaa lujempaa. Tuolloin stressin aiheuttaa vain ajatus, ei fyysinen suoritus ja siksi sen voimakkuuteen voi vaikuttaa. Yksi voi liki raivota auton ratissa kiireessä, kun toinen pystyy ajattelemaan, ettei voi tunne mylläkällään vaikuttaa liikennevalojen vaihtumiseen tai ruuhkan etenemiseen. Samassa tilanteessa toisen ajatukset aiheuttavat melkoisen stressihormoni mylläkän ja toinen purjehtii tilanteen läpi tyynemmin ilman sen suurempaa stressireaktiota. Ja molemmat ovat kuitenkin perillä samaan aikaan.

Minä muuten ihailen suuresti näitä tyynen rauhallisia tyyppejä, itselläni kun on joskus taipumus kehittää tarpeettomia tunnekuohuja asioista. Usein selviytyisi helpommalla ihan vain rauhoittumalla ja henkäisemällä pari kertaa syvään ajatuksin, voinko vaikuttaa tähän tilanteeseen millään tavalla vaikka kuinka alkaisin hermoilemaan? Jos et voi mitenkään vaikuttaa johonkin asiaan, ei kannata kuormittaa itseään sitä liiallisesti ajattelemalla. Koska kuten kuvasin, ajatukset luovat tunteita, tunteet ovat energiaa ja tuo energia vaikuttaa suoraan fyysiseen kehoon ja terveyteen.

Omien ajatusten hallinta ja tunteiden säätely ei ole aina helppoa, koska reagointi tapaamme vaikuttaa paljon myös menneisyys. Tunteiden voima kumpuaa usein syvältä alitajunnasta. Onneksi on hoitokeinoja, joilla voimme purkaa näitä ajatuksia ja käyttäytymistä ohjaavia tunteita ja tunnelukkoja. Aina on mahdollisuus oppia uutta ja valita paremmin, askel kerrallaan.

Rakkaudella, Reetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *