Hyvinvoiva arki

Miten energiahoito vaikuttaa stressiin ja sairauksiin?

Stressi, se hyvä renki, mutta huono isäntä. Ihminen kokee elämässään stressiä usein ja se ei ole aina vihollinen, stressillä on paljon positiivisiakin vaikutuksia. Myönteinen stressi buustaa tekemään työt tehokkaammin ja suoriutumaan paremmin monista tehtävistä myös kotona, harrastuksissa ja urheilussa. Kuitenkin stressin pitkittyessä vaikutukset ovat keholle ja mielelle negatiivisia. Stressiä ei suinkaan aina itse tiedosta, voi olla paljon mieluisia positiivisia juttuja, jotka tuovat mielihyvää elämään, mutta positiivinenkin stressi kuormittaa mikäli siitä ei pääse palautumaan.

Voiko energiahoito poistaa stressiä?

Arvostetun solubiologin tohtori Bruce Liptonin tutkimusten mukaan 95% sairauksista johtuu stressistä. Kehon immuuni- ja paranemisjärjestelmät voivat parantaa minkä tahansa vaivan ja estävät näitä vaivoja edes syntymästä. Ja se mikä näitä järjestelmiä estää toimimasta on stressi. Kun energiahoidolla hoidetaan tuo stressitekijä pois, aktivoituvat kehon omat paranemismekanismit ja mitä uskomattomimmat vaivat voivat parantua! Esimerkiksi nivelrikko, siellä on oikeasti nivelessä rustoa tuhoutunut. Terveyskirjasto kertoo, että nivelrikossa ruston tuhoutuminen on voimakkaampaa kuin rustoa korjaavat tekijät. Kun energiahoidon avulla nuo rustoa korjaavat tekijät saadaan aktivoitua, voi rusto toipua vaurioista. Ja sitten kysymys yleensä onkin, kuinka rusto muka voi korjaantua, kun se on kuvattukin ja siellä on fyysisesti paikat rikki? Mutta kun luu menee poikki, kysyykö kukaan kuinka se korjautuu? Elimistön kaikki solut ja kudokset uusiutuvat jatkuvasti ja kun luu murtuu tai menee poikki, se uusiutuu ja luutuu uudelleen! Sitä ei kukaan ihmettele, koska siinä on näkyvä kipsi apuna. Samaa kehon uusiutumista ja itsensä parantamista voidaan tukea huikeasti, kun stressi poistuu ja saamme aktivoitua omat luonnolliset paranemismekanismit. Sitten vielä kysymys, mistä johtuu se loppu 5% sairauksista, joka ei johdu stressistä? Tohtori Lipton esittää, että ne sairaudet johtuvat geeneistä -eli suvussa esiintyvästä stressistä.

Stressi ei ole vain kokemus ja ajatus siitä koenko tämän tilanteen stressaavana, vaan se on myös kemiallinen reaktio elimistössä. Kun ihminen kokee henkistä tai fyysistä stressiä, alkaa elimistö erittämään stressihormoneja adrenaliinia ja kortisolia. Nämä hormonit aiheuttavat kehossa muutoksia ohjaamalla lisäresursseja niille kudoksille, jotka ovat tärkeitä henkeä uhkaavassa tilanteessa. Tämän seurauksena sydän hakkaa nopeammin, lihakset jännittyvät ja osa aisteista valpastuu havainnoimaan tehokkaammin, mutta kaikki tarpeeton jää huomioimatta. Voimakas stressi käynnistää elimistössä taistele tai pakene tilan, mutta äärimmäinen stressi voi aiheuttaa myös lamaantumisen. Kaikkien näiden mekanismien tarkoitus on auttaa ihmistä selviytymään ja äärimillään suojella terveyttä ja henkeä.

Mitä stressi on?

Kehon stressireaktio on hyvin alkukantainen, tyypillisesti verrataan siihen mitä elimistössä tapahtuu, kun vaikka karhu hyökkää kimppuun. Tämä vertauskuva on hyvin dramaattinen, mutta mitkä ovat stressin vaikutukset, kun nyky yhteiskunnassamme näitä pikku karhuja on jatkuvasti ja joka puolella? Erilaiset virikkeet, keskeytykset, ärsykkeet, vaatimukset, aikataulut, kemikaalit ja prosessoitu ruoka aiheuttavat jatkuvasti stressiä, sitä samaa kemiallista reaktiota jonka kuvasin aiemmin. Arkisen stressin vaikutus elimistössä on lievempää kuin karhun hyökkäyksen, mutta sillä on haitallisia vaikutuksia mikäli tilanne pitkittyy. Sen lisäksi, että stressireaktiossa elimistö ohjaa resursseja selviytymisen kannalta kriittisiin toimintoihin, se vähentää resursseja ei kiireellisiltä toiminnoilta; suolistosta, luustosta, nivelistä, immuunijärjestelmästä sekä kehon huolto- ja uusiutumisprosesseista. Kun tällaisten kehon toimintojen resursseja jatkuvasti vähennetään stressihormonien ansiosta, on selvää, että jossain vaiheessa tilanne näkyy terveydentilassa. Vatsavaivat, jatkuvat sairastelut, selän ja niska-hartiaseudun vaivat, unihäiriöt ja päänsärky ovat tyypillisiä esimerkkejä stressiperäisistä oireista. Stressin on todettu aiheuttavan myös elimistön hiljaista tulehdusta, joka on yhdistetty esimerkiksi diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja jopa syövän kehittymiseen, ei mitään pikku juttuja siis.

Edellisessä blogikirjoituksessani Unihiekkaa etsimässä? kerroin stressin vaikutuksesta unen laatuun ja kuinka yksittäinenkin voimakas tunnepuolen stressi voi jättää muistijäljen ihmisen hermostoon. Vastaavia stressaavia kokemuksia voi olla meillä elämässä paljon ja ne voivat olla syvälle alitajuntaan painuneita eivätkä ole tietoisessa mielessämme. Hyvin voimakas stressi voi aiheuttaa myös post traumaattisen stressireaktion, joka vaikuttaa hyvin voimakkaasti kehoon ja mieleen. Kaikki nämä tiedostetut tai tiedostamattomat hermoston muistijäljet lisäävät kehomme stressiä ja niiden kerääntyessä alkaa keho tai mieli usein jossain vaiheessa reagoimaan. On hyvin yksilöllistä milloin kehomme reagoi stressiin ja kuinka palaudumme siitä.

Kuinka energiahoito poistaa stressiä kehosta?

Energiahoidolla puretaan hermostollista stressiä ja energiahoito vaikuttaakin pääasiassa hermostoon puhdistaen energiakiertoa. Kun energiakierto toimii normaalisti, pääsevät myös solut ja kudokset toimimaan normaalisti. Energiahoitotekniikoilla vaikutetaan kiinalaisesta lääketieteestä tutun energiajärjestelmän kautta. Akupunktio on hieman tunnetumpi kiinalaisesta lääketieteestä lähtöisin oleva hoitomuoto. Myös energiahoidossa hyödynnetään akupainantaa (ilman neuloja), etenkin tunnepuolen asioiden hoidossa tämä menetelmä on tehokas. Jos asiakkaalla on esimerkiksi pelkoja, jotka aiheuttavat stressiä, näitä pelkoja nostetaan pintaan ajatuksen tasolla ja sen jälkeen rauhoitetaan hermostoa akupainannalla ja muilla energiahoidon tekniikoilla, jolloin tuo tunnetila purkautuu kehosta. Energiahoidon tekniikoilla poistetaan energiatukoksia ja korjataan energiavajetta yksilöllisen tarpeen mukaan kudoksista, elimistä ja lihaksista. Aiemmin kuvasin stressiin liittyvää kemiallista reaktiota, johon liittyvät hormonit muodostuvat lisämunuaisissa. Jos lisämunuaiset pumppaavat näitä hormoneja jatkuvasti, ne voivat olla energiavajeessa ja tällä hoitomuodolla voidaan tuota energiavajetta korjata.

Voiko toisen ihmisen energian tuntea?

Olet myös ehkä kuullut ihmisen aurasta eli energiakentästä ympärillämme. Jotkut saattavat jopa nähdä ihmisten auroja. Sen puhdistaminen ja hoitaminen on erityisen tärkeää, koska siihen välittyvät omat tunnetilamme ja aistimme sen kautta muiden tunnetiloja. Olemme jatkuvasti vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin energioidemme kautta ja siten aistimme asioiden ja ihmisten energioita. Tunnistat varmaan tilanteen, kun ”tuli sellainen tunne” tai aistit toisen ihmisen tunnetilan. Saatat tulla johonkin tilaan jossa on juuri esimerkiksi riidelty ja aistit heti, että siellä on ”jäätävä” tunnelma. Kun tilassa on ihmisiä joiden energiakenttä kuplii negatiivista voimakasta energiaa, voi tuon tunnelman aistia. Ja jossain paikassa on vain jotain ihastuttavaa, sellaista mitä ei voi sanoin selittää. Silloin aistimme energiaa! Etenkin herkät ihmiset aistivat hyvinkin herkästi toisten tunnetiloja ja vaikkakin se on rikkaus, se voi olla myös kuormittavaa.

Energiahoidossa kehosta poistuu yleensä nopeasti suuria määriä stressiä, joka purkautuu käsien, jalkojen ja pään energiakanavien kautta. Asiakkaat usein huomaavat sen raajojen raskaana tunteena, pistelynä tai jopa pakotuksena. Tämä tuntemus saadaan nopeasti hoidettua, kun raajojen energiakanavat aukaistaan. Hoidon tarkoitus on saattaa keho kokonaisvaltaisesti tasapainoon, jolloin keho toimii optimaalisesti ja stressiperäiset vaivat helpottavat.

Stressin hoito kuuluu myös arkipäiviin.

Stressin hoitoa ei voi täysin ulkoistaa tai jättää vain satunnaisiin kiireettömiin viikonloppuihin ja loma aikoihin. Elämme pääosin arkea ja sillä on suuri merkitys kuinka pääsemme arjessamme palautumaan päivittäisestä stressistä. Stressin helpottamiseksi on lukuisia keinoja, joita voi tehdä itse. Perus asioita ovat laadukas ravitemus, nukkuminen ja liikunta. Liikunnassa on monia erilaisia lajeja, jotka auttavat kehoa purkamaan stressiä. Jokainen voi etsiä sen itselleen ja omaan arkeen sopivan lajin. Jos joogamatolla puhiseminen ei ole sinun juttusi, voit aloittaa vaikka venyttelystä tai rauhallisesta iltakävelystä. Ja hengittäminen, hengität tuhansia litroja päivässä ilmaa, joten ei ole ihan sama miten hengität! Tietoisilla hengityksillä voidaan hyvinkin nopeasti rauhoittaa hermostoa. Jos hengitys on pinnallista esimerkiksi stressin, pelon, säikähdyksen tai jännityksen vuoksi, muuttuu hapen ja hiilidioksidin suhde elimistössä. Tästä seuraa autonomisen hermoston aktivoituminen, joka aiheuttaa lisää jännitystiloja. Jo omaan hengitykseen keskittyminen ja muutama syvä rauhallinen hengitys saa hermostosi rauhoittumaan. Ja mikä parasta, voit tehdä sen milloin vain! Myös positiiviset tunteet, nauru, ilo ja hyvät fiilikset saavat onnellisuus hormoonit hyrräämään kehossamme ja palauttavat stressistä.

Pienetkin arjen ilot ovat siis tärkeitä juttuja! Lisätään niitä päivittäiseen elämään, hengitetään välillä syvään ja hoidetaan myös itseämme -mielellään jo ennen kuin keho tai mieli pakottaa siihen. Eikä ole tarpeen tehdä stressistä lisä stressiä, ollaan armollisia itsellemme ja tehdään pieniä arjen valintoja hyvinvoinnin suuntaan!

Rakkaudella, Reetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *