Hyvinvoiva Arki

Unihiekkaa etsimässä?

Valitsin ensimmäisen blogin aiheeksi unen, koska uneen liittyvät häiriöt koskettavat valtaosaa ihmisistä jossain elämän vaiheessa. Kerron hieman unen merkityksestä meidän hyvinvoinnille ja siitä kuinka energiahoidolla voidaan vaikuttaa unen laatuun.

Terveyden kannalta uni tulee nostaa samalle viivalle ravinnon ja liikunnan kanssa, joten siihen kannattaa panostaa! Unettomuus ja muut unihäiriöt ovat hyvin yleisiä ongelmia. Usein unihäiriöt ovat tilapäisiä ja ohimeneviä, mutta moni kärsii myös kroonisesta unettomuudesta tai unihäiriö jaksot toistuvat usein. Se on huolestuttavaa, koska uni vaikuttaa meihin valtavasti ja on hyvin tärkeää fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnillemme. Unesta voi ajoittain tinkiä jonkin verran, mutta jatkuessaan
univaje voi näkyä monella tapaa. Pitkittynyt unettomuus lisää riskiä sairastua erilaisiin psyykkisiin tai somaattisiin sairauksiin. 

Uni huoltaa aivoja

Unen aikana avoissa tehdään tärkeitä huoltotoimia, kun soluvälitiloja huuhdellaan kuona-aineista ja näin edistetään aivojen normaalia toimintaa. Ja kuinka tärkeää aivoterveys onkaan meille! Riittävä uni vaikuttaa oppimiseen ja muistiin, hormonitoimintaan, vastustuskykyyn ja toki vireystilaan. Kun olemme virkeitä ja levänneitä, teemme parempia terveysvalintoja esimerkiksi ravinnon ja liikunnan suhteen. Unen aikana alitajunta käsittelee koettuja tunteita ja yöunet vaikuttavat mielialaan. Eikö hyvien yöunien jälkeen olekin helpompi olla hyväntuulinen, hymyillä? Yleensä vastoinkäymisetkin ovat hieman helpompia kohdata levänneenä kuin rättiväsyneenä

Miten energiahoito voi auttaa uniongelmissa?

Käyttämäni energiahoitomenetelmä vaikuttaa pääasiassa ihmisen hermostoon ja poistaa kehosta stressiä. Kun keho on stressaantunut, se erittää stressihormoneja, jotka nostavat meidän vireystasoa. Kun yön aikanakin tämä kohonnut vireystaso on yllä, ei keho pääse rauhoittumaan ja laskeutumaan uneen niin helposti ja pinnallisesta unesta havahtuu herkemmin hereille. Kun ei saa nukuttua, unettomuus stressaa entisestään ja noidankehä on valmis! Kun energiahoidolla saadaan purettua tätä hermostollista stressiä, keho pääsee helpommin laskeutumaan levolliseen uneen. Myös jotkut asiakkaat, jotka seuraavat unta erilaisilla mittareilla, ovat huomanneet, että hoidon jälkeen unen laatu on parempaa vaikkei varsinaista uniongelmaa ole ollutkaan. Ja toki on merkitystä sillä kuinka paljon syvää unta yön aikana nukkuu! 

Mutta entäs sitten jos ei koe olevansa stressaantunut, kaikki on elämässä hyvin, ei vaan nukuta. Kehomme on viisas ja kehomuisti sekä alitajunta muistavat paljon asioita, jotka eivät ole enää tietoisessa mielessämme. Hyvin tyypillistä on, että nainen kertoo nukkuneensa rikkonaisia öitä lasten ollessa pieniä ja siitä on jäänyt jopa vuosia kestänyt unettomuus, vauvavuosi vei siis unet mennessään. Vauva aikana joutuu luonnollisesti heräilemään paljon ja sen lisäksi vanhemmat ovat valppaampia heräämään lapsen tarpeisiin. Kun nämä yöheräilyt joskus loppuvat, ei äiti sitten ehkä enää saakaan itse nukuttua kuten ennen. Vauvavuoden aikana kehoon voi kerääntyä stressiä, mutta tässä tilanteessa suurempana syynä unihäiriöön on yleensä hermoston opittu malli. Kun keho muistaa, että yön aikana ollaan valppaana, kevyessä unessa valmiina palvelemaan pienokaista, ei se osaakaan enää laskeutua syvään uneen. Energiahoito poistaa hyvin tehokkaasti näitä muistijälkiä hermostosta sekä purkaa unettomuuden aikana kertynyttä stressiä.

Olen itse ollut lähes aina nukkumisen rautainen ammattilainen, mutta oman lapseni ollessa hieman huono uninen muutaman viikon ajan, huomasin tämän hermostollisen vaikutuksen itsessäni. Vaikka heräily jakso oli suhteellisen lyhyt, en sen jälkeen saanutkaan nukuttua samalla tavalla, vaikka lapsi nukkui jo yönsä hyvin. Sain maistaa palan sitä mistä moni kärsii usein tai jatkuvasti ja kuinka olenkaan onnellinen silloin, kun pystyn auttamaan unihäiriön kanssa kamppailevaa.

Vanha sanonta ”uni on paras lääke” pitää monessa kohtaa paikkansa.

Rakkaudella, Reetta

2 kommenttia artikkeliin “Unihiekkaa etsimässä?

  1. Hei,
    Luin hiljattain amerikkalaisen psykiatrian professorin erikoistuneen näihin aiheisiin. Ihan pätkä artikkelista kertoi; kuinka stressi lähettää esim suoraan sydämeen tiettyä ” johtoa” pitkin sydäntä sairastuttavaa singnaalia ja myös muihin tärkeisiin sisäelimiin.
    Joten hyvin tuttu ja kiinnostava aihe. Mutta se, että millä tämän romahduksen voisi kriisitilanteissa ihmisillä estää, on kai paljon erilaisia toiminta malleja.
    Ja mikä se kenellekkin sitten toimii, sitä jää miettimään.

    1. Keho-mieli yhteys on kyllä todella mielenkiintoinen. Toivoen tietoisuus ja ymmärrys siitä lisääntyy jatkossa enemmän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *