Energiahoito

Energialääketiede täydentää koululääketiedettä

Minulla on suuri toive, että jonain päivänä länsimainen lääketiede ja energialääketiede hoitavat potilaita yhdessä. Voisin jopa sanoa että se on missioni. Valitettavasti tällä hetkellä mennään vielä melkolailla eri teitä, mutta pienin askelin voidaan tehdä muutoksia. Uskon, että toisiaan kunnioittaen päästään paljon pidemmälle kuin moittien ja omalla paremmuudellaan kilpaillen. Teen työtä energiahoitajana sekä terveydenhoitajana ja näiden kahden lääketieteen välillä jatkuvasti tasapainoillessa on aiheesta muutama ajatus noussut. Nyt jaan teille oman näkemykseni siitä, mikä olisi hyvää hoitoa ihmisille. Samalla astun melko hataralle maaperälle, sillä näkemykset asian tiimoilta ovat usein hyvin kärkkäitä. Haluan silti viedä omaa asiaani rohkeasti eteenpäin, sillä mikään ei muutu, jos mitään ei muuta.

Mitä on energialääketiede?

Luontaishoidot ovat energialääketiedettä tutumpi termi. Kuitenkin valtaosa luontaishoidoista sekä muista täydentävistä hoitomuodoista pohjautuvat energialääketieteeseen, johon luonnollisesti energiahoitokin perustuu. Käytän näistä hoidoista termiä täydentävä hoitomuoto, koska ajattelen nimenomaan niin, että eri hoitomuodot täydentävät toisiaan. Vaihtoehtohoito kuulostaa jo melko ehdottomalta. Täydentävä hoitomuoto kuvaa paremmin, kuinka se tukee länsimaista lääketiedettä. Jos esimerkiksi koululääketiteen edustaja puhuu vaihtoehtohoidoista, kuvaa tämä jo ajatusmaailmaa siitä, että on vaihtoehto, joka sulkee toisen pois. Uskomushoito taas on terminä jo ihan omaa luokkaansa. Sinänsä huvittavaa onkin se, että valtaosa asiakkaista pohtii asiaa juuri toisinpäin. Moni ei millään voi uskoa että hoito vaikutti näin selvästi ja konkreettisesti.

Vastakkain asettelusta yhteistyöhön

Olen ollut itse melko ehdoton joissain asioissa ja myöhemmin ymmärtänyt, että se oma totuus ei ole yksi ja ainoa oikea. Kannatan monessa asiassa kultaista keskitietä ja avointa mieltä. Niin myös tässä asiassa kultainen keskitie on nykyään mottoni. Olen ollut hyvinkin vankka vain länsimaisen koululääketieteen kannattaja, ymmärrettävästi useamman hoitoalan koulutuksen käyneenä. Nyt energialääketieteeseen perehtyneenä voin myöntää, että olin väärässä. Se ehdoton asenne ei olekaan se, joka palvelee ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä. En silti koe oikeaksi ehdotonta täyskäännöstä täydentäviin hoitomuotoihinkaan. Toivoisin, että enemmän löydettäisiin kultaista keskitietä, jossa täydennetään toinen toistemme vahvuuksia ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin parhaaksi. Ja jos jotain varmaksi tiedän, niin sen että molemmissa koulukunnissa työtä tekevät haluavat aidosti toimia ihmisen parhaaksi.

Vastakkain asettelu ei siis ole tarpeen, se yleensä ajaa ihmisiä ja asioita vain kauemmaksi toisistaan. Luontaislääketieteen edustajat, jotka käyttävät energiansa lääkkeiden sekä muiden virallisten hoitomenetelmien moittimiseen ja oman näkökulman ainoana totuutena esiin tuomiseen, todellisuudessa ajaa yhteistyötä ja ymmärrystä vain kauemmas toisistaan. Sama juttu toisinpäin; koululääketieteen edustaja, joka moittii kaikki muut hoitomuodot huuhaaksi, uskomushoidoksi tai hörhöilyksi, lyö vain vettä myllyyn niille, jotka sitten entistä hanakammin vastustavat koululääketiedettä. Tämä kuvio ei luonnollisesti edesauta ymmärrystä ja yhteistyötä mitenkään.

Yhteistyö edistäisi potilasturvallisuutta

Vastaanotollani energiahoitajana en ota koskaan kantaa asiakkaan lääkitykseen tai perussairauden hoitoon. Ohjaan aina olemaan yhteydessä terveydenhoitoon. Vaikkakin minulla on myös terveydenhuollon koulutus ja teen sitä toisena työnäni, pidän erittäin tärkeänä, että täydentäviä hoitomuotoja työkseen tekevät muistavat oman osaamisen ja oikeuksieni rajat. Tätä toivoisin myös toisinpäin. Minä en ota kantaa lääkitykseen liittyvään asiaan, joka ei ole minun osaamisaluettani, mutta en myöskään tyrmää lääkitystä huonoksi tai vääräksi valinnaksi. Samaa toivon koululääketieteen edustajilta, jottei täydentäviä hoitomuotoja tyrmätä tehottomiksi mikäli ei ole itse aidosti perehtynyt kyseiseen hoitomuotoon ja siihen liittyviin tutkimustuloksiin.

Kuinka hienoa olisi nähdä se päivä, jolloin voisi toteuttaa esimerkiksi pitkäaikaissairaan hoitoa yhteistyössä lääkärin ja hoitohenkilökunnan kanssa energiahoidon menetelmin. Tällä hetkellä on haastavaa, kun esimerkiksi lääkityksen muutoksiin en tietenkään voi ottaa kantaa, mutta terveydenhuollossa taas ei ymmärretä kuinka tällainen hoitomuoto voisi millään tapaa olla ihmisen terveydentilaan ja lääkityksen tarpeeseen vaikuttava. On tehty tutkimuksia siitä, kuinka paljon potilaat valehtelevat täydentäviin hoitomuotoihin liittyviä asioita hoitavalle lääkärille, koska sitä ei kehdata kertoa leimautumisen pelossa. Tämän vuoksi potilaat toisinaan tekevät myös itsenäisiä hoitopäätöksiä, joiden seuraukset voivat olla ikäviä. Jotkut eivät kehtaa kertoa hoitavalle lääkärille, että käytössä on täydentävä hoitomuoto ja toivoisi seurantaa esimerkiksi verikokein sen vaikuttavuudesta ja mahdollisesta tarpeesta muuttaa lääkitystä. Sitten jotkut muokkaavatkin lääkitystään omin päin. On myös tilanteita, jolloin olisi ihan merkittävän tärkeää, että lääkäri olisi tietoinen muista käytössä olevista hoitomuodoista.

Tämä vaikeneminen ei ole hyvä tie, kun voisi olla niinkin, että hoidon seurata ja tarvittavat muutokset tehtäisiin hyväksyvässä ja ymmärtäväisessä yhteistyössä. Paljon jää myös käytännön viestiä ja kokemusta hoitotuloksista välittymättä terveydenhuoltoon, kun ei uskalleta puhua. Kaikkien luontaishoitoja tekevien on kuitenkin tärkeä painottaa asiakkaille, että kaikki lääkitykseen liittyvät asiat tulee arvioida ja hoitaa hoitavan lääkärin kanssa. Kun ymmärrys puolin ja toisin lisääntyisi, voisi yhteistyötä ja kultaisen keskitien periaatetta hyödyntää potilaiden hoidossa valtavan paljon! Kuitenkin jokainen tekee potilaan tai asiakkaan hyväksi varmasti parhaansa ja haluaa hänelle vain hyvää. Työtä tehdään kuitenkin aina oman osaamisen ja ymmärryksen pohjalta. Kun tietoisuus ja sallivuus laajenisi, voisi potilaita hoitaa paljon kokonaisvaltaisemmin. Olisi ihana hyödyntää energiahoitajan osaamista myös terveydenhoitajan työssä, mutta tämän hetken Suomi ei valitettavasti sitä tue.

Paljon mielikuvia, vähemmän faktaa

Ihmisiin vaikuttaa paljon erilaiset mielikuvat. Media vaikuttaa luontaislääketieteen maineeseen paljon. Kaikessa hoitotyössä ja myös länsimaisen lääketieteen puolella löytyy kyseenalaisia toimijoita, eikä tältä ilmiöltä vältytä luontaishoitojen parissakaan. Media nostaa mielellään kohu otsikoin esille ne tapaukset, joissa kaikki ei ole mennyt eettisesti tai hoidollisesti oikein. Nämä räikeät esimerkit saavat negatiivista mielikuvaa aikaan ja lisää pontta niin sanotun puoskarilain kannattajissa. Tuo laki rajoittaisi merkittävästi luontaishoitojen tarjoamista esimerkiksi lapsille ja ikäihmisille, jotka usein hyötyvät hoidoista paljon. Mutta valitettavasti uutiskynnystä ei ylitä ne positiiviset hoitotulokset, joita on huikean paljon! Niistä ei lueta iltapäivälehdistä tai juuri muiltakaan kanavilta. Tässäkin asiassa on totta vanha sanonta, hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas.

Tätä blogia viimeistellessä eksyin Ylen artikkeliin parin vuoden takaa, jossa kerrottiin lääkäreiden pelosta kertoa kollegoilleen uskomushoitojen käytöstä työssään. Tämä termi uskomushoidot oli artikkelissa käytössä, koska lääkäriliiton mukaan se kuvaa paremmin menetelmiä, jotka jäävät ulkopuolelle tutkimukseen perustuvasta lääkinnästä. Tutkimustulokset energiahoidon osalta ovatkin varsin mielenkiintoisia ja palaan niihin vielä jatkossa. Kuitenkin tämä artikkeli kiteytti potilaiden kannalta surullisen nykytilan, johon toivon muutosta. Minulta löytyy myös ymmärrystä heille, jotka tyrmäävät energialääketieteeseen perustuvat hoidot. Olen itse ajatellut ennen samalla tavalla, silloin en vain ollut tätä aihetta opiskellut, tutkinut, selvittänyt ja kokenut. Ei tuomita ellei tiedetä, sen olen oppinut kantapään kautta.

Uskoa hyvään muutokseen

Paljon työtä on tässä asiassa edessä, mutta kuitenkin myös positiivista kehitystä on tapahtunut! Esimerkkinä tiedän erään erittäin ammattitaitoisen ja vastuullisen vyöhyketerapeutin, jonka hoitoon ohjataan lapsia neuvolalääkäriltä, terveydenhoitajilta ja fysioterapeutilta. Juuri tämä on se suunta, jonka toivon kehittyvän. Jokaisesta askeleesta eteenpäin tässä yhteistyössä olen todella iloinen! Yhteistyössä on voimaa ja ihan ehdottomasti yksi suurimmista haaveistani on se, että länsimainen lääketiede ja energialääketiede vielä tekisivät aitoa yhteistyötä potilaan parhaaksi. Monessa maassa ollaan tässä yhteistyössä jo vähän pidemmällä, mutta Suomessa tullaan usein perää pitäen. Työtä ja rohkeutta tämä haave vaatii, mutta uskon sen vielä toteutuvan!

2 kommenttia artikkeliin “Energialääketiede täydentää koululääketiedettä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *