Mitä tarkoittaa maadoittuminen?

Maadoittumisesta kuulee nykyään useammin, mutta termi voi olla myös aivan vieras. Jotkut ovat ehkä kuulleet siitä, mutta eivät oikein tiedä mitä maadoittuminen tarkoittaa. Aiemmin en itsekään ymmärtänyt mitä se tarkoittaa, kuulosti lähinnä mielikuvitus jutulta. Hyvä maadoitus on kuitenkin hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää. Usein energiahoidon jälkeen suosittelen maadoittumista, sillä hoidon jälkeen se muunmuassa auttaa kehoa palautumaan nopeammin. Kerron sinulle mitä maadoittuminen tarkoittaa ja miksi se on niin tärkeää?

Miksi tarvitsemme maadoitusta?

Ihminen muodostaa sähkömagneettisen kentän. Sydämemme toimii sähköimpulssien ohjaamana, tätä tutkitaan esimerkiksi sydänsähkökäyrällä (EKG). Aivoissamme on myös sähköistä toimintaa ja sitä tutkitaan taas EEG tutkimuksella. Veressämme on rautaa ja nämä yhdessä muodostavat ympärillemme sähkömagneettisen kentän. Sähkölaitteet tarvitset maadoituksen ja niin myös ihminen tarvitsee maadoitusta. Energiahoidossa huomaa monien tarvitsevan erityisesti maadoitusta. Tunnistan minkä taajuista energiaa hoidettavan keho ottaa voimakkaammin vastaan.

Vietämme nykyään paljon aikaa ajatuksissamme eli päässämme. On sitä ja tätä hoidettavaa, ajatukset laukkaavat ja teknologia tuo aivoillemme jatkuvia aistiärsykkeitä. Kun vietämme paljon aikaa niin sanotusti päässämme, keskittyy energia etenkin pään alueelle emmekä ole läsnä kehossa ja tässä hetkessä. Jotkut kokevat runsaan ajatustyön päänsärkynä. Tuolloin energiaa on liikaa pään alueella ja vastapaino, eli maadoittava energia alavartalosta jää ikäänkuin vajaaksi. Maadoittuminen tasaa tuota energioiden epätasapainoa.

Ihmisten luontainen kyky maadoittua on erilainen. Heikosta maadoituksesta voi kertoa hyvin kirjavat oireet, kuten unettomuus, mielen ja kehon levottomuus, päänsärky, hajamielisyys, aivosumu, stressiherkkyys, liiallinen murehtiminen tai voimakkaat pelot. Maadoitusta heikentää esimerkiksi liiallinen ajatustyö, sähkölaitteet, langattomat verkot, älylaitteiden aistiärsykkeet ja etenkin varhaislapsuudessa koetut traumat.

Mitä on maadoittuminen?

Yksinkertaistetusti maadoittuminen tarkoittaa yhteyttä omaan kehoon ja kehon yhteyttä maahan. Maadoittunut henkilö on läsnä omassa kehossaan ja keho saa energiaa maan energiakentästä. Kun keho on hyvin yhteydessä maahan, maan vahva energiakenttä myös suojaa sitä. Vahva maadoitus tuo kehoon terveyttä, elinvoimaa ja tasapainoista mieltä.

Ihmisen energiakanavia eli kiinalaisesta lääketieteestä tutumpia meridiaaneja pitkin kulkee elämänenergia. Tuo energia vaihtelee eri taajuuksilla, joita vertaan usein radiotaajuuksiin. Eri radiotaajuudet tuovat omat lähetyksensä, mutta ihmisessä liikkuu energia myös eri taajuuksilla, jotka tuntuvat erilaisilta ja niille on omat tarpeensa. Maadoittava energia on matalampaa ja tuntuu lämpimältä tai kuumalta. Korkean taajuuden energia tuntuu viileältä tai jopa kylmältä.

Tuo lämmin maadoittava energia on hyvin rauhoittavaa. Se ikäänkuin laskee kierroksia tuoden kehon ja mielen tähän hetkeen. Maadoittava energia liikkuu etenkin jaloissa ja alavartalossa. Toiset kuvaavat maadoittumista myös sanalla juurruttaminen. Ajatuksena on ikäänkuin juurruttaa rauhaton keho tai laukkaava mieli esimerkiksi paniikkikohtauksen yhteydessä tähän hetken, vaikkapa tunnustellen miltä maa tuntuu jalkojen alla. Tätä menetelmää on koulutettu terveydenhuollossa paniikkikohtauksia saavien potilaiden hoidossa. Energiahoito opintojen myötä ymmärsin, että tällä mielen ja kehon hallinnnalla on myös selvä energeettinen vaikutus. Kun keho maadoittuu, se rauhoittuu ja mielikin rauhoittuu.

Luonto ja liikunta maadoittavat tehokkaasti

Yksinkertaisin tapa maadoittua on liikkua paljain jaloin ulkona. Asfaltti ei ole suositelluin, mutta kaikki muu hiekka, kivikko, nurmi, metsikkö ja multa sopii. Paljas jalka vasten maata saa välittömästi maadoittavan energian esteettä liikkeelle. Kengän pohja eristää ja siten heikentää maadoittumista. Maan tai jalkojen kosteus taas lisää maadoittumisen tehoa. Kostea nurmikko tai rantahiekka ovat erittäin tehokkaita maadoittumisessa.

Meillä talvi luo hieman haasteita maadoittumiselle sillä ulkona ei ole niin mukava liikuskella paljasjaloin lumessa ja pakkasessa. Saunasta vilvottelemaan siirtyessä jättäisin kuitenkin tossut pois ja antaisin talven keskellä edes sen hetken jaloilleni mahdollisuuden olla suoraan maadoittavassa yhteydessä lumen kautta maahan.

Liikunta vahvistaa maadoitusta. Liikunta saa energian liikkeelle ja siirtää esimerkiksi ajatustyöstä energiaa kehoon. Etenkin alaraajoja kuormittava liikunta on erittäin maadoittavaa, sillä se saa energian siirtymään juuri alavartaloon ja vahvistaa energianvirtausta maasta kehoon.

Liikkuminen luonnossa maadoittaa erityisen hyvin. Puut ja kaikki luonnossa ovat vahvasti yhteydessä maahan, eli ne ovat maadoittavia elementtejä. Nykyään puunhalailu onkin ilokseni muodikasta! Monet julkisuuden henkilöt postaavat somessa puunhalailu kuvia. Puu todella maadoittaa ja rauhoittaa kehoa. Tämä onnistuu helposti talvellakin. Jos halailu tuntuu vielä liian hassulta, voi aloitella vaikkapa puuhun nojailusta.

Saamme koko ajan lisää tutkimustietoa luonnon terveyshyödyistä ja rauhoittavista vaikutuksista mieleen ja kehoon, kuten sykkeeseen, verenpaineeseen ja mielialaan. Ilmiötä selitetään monilla eri tekijöillä, mutta energeettistä näkökulmaa ei valitettavasti vielä tutkimuksissa yleensä tiedosteta.

Myös muut luonnon elementit ovat hyvin maadoittavia, kuten vesi ja tuli. Elävän tulen katselu maadoittaa ja rauhoittaa kehoa. Samoin vedessä uinti, moni on kokenutkin kuinka vesi elementtinä saa olon hyvin raukeaksi ja rennoksi. Kesällä suosittelen usein energiahoidon jälkeen kahlaamaan rantavedessä. Se onkin todella maadoittava kombo, sillä siinä on mukana kevyt liike paljasjaloin, vesi ja maa.

Tietoisia maadoittumisen hetkiä arkeen

Muita hyviä maadoittumisen keinoja on esimerkiksi raskaan ruoan syöminen, joka saa suoliston töihin ja energian hakeutumaan keskivartaloon. Arkinen touhuaminen maadoittaa, kun tekee tavallisia arkisia askareita ja on tässä hetkessä. Mukana on usein vähän liikettäkin. Puutarhassa touhuaminen on myös tehokasta, sillä tekemisen lisäksi läsnä on yhteysluontoon, etenkin jos saa sormensa multaan tai on paljasjaloin.

Hengitysharjoituksia ja tietoisen läsnäolon harjoittamista on helppo toteuttaa pitkin päivääkin. Myös mielikuvaharjoittelu auttaa joitakin saamaan yhteyden maan energiaan. Omista jalkapohjista voi kuvitella ikäänkuin puun juuret maahan, jotka hengittäessäsi sisään imevät maadoittavaa energiaa kehoon ja uloshengityksen aikana vahvistaa kehon yhteyttä maahan päin.

Lapset hakeutuvat luonnostaan maadoittumaan

Lapset ovat yleensä hyvin maadottuneita. He elävät tässä ja nyt, eivät vaeltele mielessään ensi viikon ruokalistaan tai auton korjaukseen. Lapset myös ovat paljon lattian tasalla ja möyrivät ulkona maassa, he siis saavat luontaisesti paljon maadoitusta lattian ja maan kautta. Kun lapsia seuraa, huomaa heidän usein nauttivan asioista jotka maadoittaa. He ovat yleensä mielellään kesällä paljasjaloin ulkona ja rauhoittuvat piiriinkin usein helpommin lattian tasolla kuin tuoleilla. Heitä kiehtoo vesi ja tuli, vaikka toki näissä elementeissä on muutakin jännittävää kuin maadoittuminen. Vedessä peuhaaminen saa lapset usein erityisen väsähtäneiksi ja rentoutuneiksi, yleensä erilailla kuin muu liikunta ja aktiivisuus.

Juuri lapset myös tarvitsevat paljon maadoitusta. Moni tietää kuinka positiivinen vaikutus lapsen mielialaan ja tunteiden säätelyyn on ulkona ja etenkin luonnossa liikkumisella. Jos maadoittumisen merkitys ja mahdollisuudet tiedostettaisiin esimerkiksi päiväkoti- ja koulumaailmassa, voisi näitä hyödyntää lapsiryhmien kanssa. Pikkuhiljaa esimerkiksi mindfulness harjoitukset ovatkin löytäneet paikkansa joistain kouluistakin.

Oma kuopukseni on ihana hieman tuuliviiri ja tarvitsee paljon rauhoittavaa maadoitusta. Ihmettelin ennen miksi hän hakeutuu sylin ja kainalon sijasta usein makoilemaan jalkojeni päälle. Muistan itsekin lapsena, että hakeuduin mielelläni vanhempien jalkapäätyyn ja vielä aikuisenakin iltaisin levottomana käännyn joskus jalkapäähän ihan kiinni mieheni jalkoihin. Kunnes ihan vastikään sen tajusin, lapsi hakee luontaisesti jalkojen päällä makoilusta maadoittavaa rauhoittavaa energiaa. Kuten itsekin tein lapsena -luonnostaan ja tiedostamatta miksi se oli niin miellyttävää.

Myös asiakkaat saavat usein ahaa elämyksiä omista mieltymyksistään tai tottumuksistaan, jos suosittelen jollekulle erityisesti maadoittumista ja kerron erilaisia keinoja siihen. Vahva maadoituksen tarve tuo monelle selityksen miksi on niin voimakas mieltymys jollekin tietylle tutulle rauhoittavalle tavalle. Keho on viisas ja se osaa itse hakea tarvitsemaansa, meidän pitäisi vain osata ja uskaltaa kuunnella sitä enemmän.

Rakkaudella Reetta ♡

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *