Kehomuisti kantaa mukanaan tiedostamatonta stressiä

Julkaistu Apr 28, 2022 |

   

Jokainen kokee elämänsä aikana enemmän ja vähemmän kipeitä kokemuksia. Niiltä ei ole kukaan voinut välttyä ja näitä kokemuksia kannamme mukana kehossa ja alitajunnassa. Ajan kanssa nuo kokemukset siirtyvät tietoisesta mielestä tiedostamattomaan mieleen, joskus hyvin syvällekin piiloon. Vaikkei näitä muistoja kanna tietoisesti mielessä, on muistoihin liittyvä tunteiden energia tiedostamatonta stressiä, joka vaikuttaa kehoon. Tämä artikkeli on pintaraapaisu oman kokemuksen esimerkin kera. Olen kertonut laajemmin alitajunnasta jo aiemmin, joten luethan myös artikkelini Tiedostamattomat tunteet vaikuttavat terveydentilaan.

  

   

Aistiärsykkeet ja tunteet herättelevät alitajuntaa

Tiedät varmasti sanonnan aika parantaa haavat. Aika helpottaa kipeitä tunteita ja muistot haalenevat. Vaikka mieli on hyvin taitava ajan kanssa unohtamaan tai ainakin keventämään kipeät muistot ja tunteet, on nuo kokemukset ja tunteet energiana kehomuistissa. Ihminen kantaa tietoisessa mielessä vain murto-osan muistoista ja erilaisista kokemuksista. Tietoisen mielen osuus on noin 10% mielestä ja tiedostamaton mieli eli alitajunta on 90% mielestä. Kaikki tuo alitajunnassa oleva kuormitus on tiedostamatonta stressiä. Tiedostamaton stressi ei ei ole arjen kiireitä ja tietoisia huolia. Se on stressiä, energiaa jota keho kantaa alitajunnassa ja vaikuttaa sitä kautta hermostoon, koko kehon terveyteen ja elinvoimaan.

Käytän usein tästä käytännön esimerkkinä tuoksuja. Kuinka jokin ihana tuoksu tuokin elävästi mieleen vaikka lapsuuden mummolan rakkaudellisen herkkuhetken tai rantasaunassa vietetyt hetket. Silloin tuoksu aktivoi muistoon liittyvän tunnekokemuksen ja palauttaa sen alitajunnasta tietoiseen mieleen. Tuonne alitajuntaan tallentuvat etenkin voimakkaaseen tunnekokemukseen liittyvät muistot, niin hyvässä kuin pahassa. Muiston laukaisevana tekijänä voi olla mikä tahansa tunne tai aistiärsyke, kuten tuoksu, maku, ääni tai kuvat.

 

Kehomuistin syvyys voi yllättää

Esikoiseni syntyi keskosena reilu seitsemän vuotta sitten. Kuukauden jakso sairaalassa vastasyntyneiden teholla oli henkisesti todella rankka tuoreelle äidille, iltaisin ja öisin kotona painoi kipeä ikävä vauvaa. Menettämisen pelko tuntui särkevän sydämen ja tuo pelko seurasi pitkään mukana. Ajan kuluessa sain varmuutta, että lapseni pysyy hengissä. Kuten sanonta kuuluu, aika paransi haavat eli nuo kokemukset painuivat alitajuntaan tiedostamattomaksi stressiksi.

Teen energiahoitoja omaa kehoani hyödyntäen ja se on matkan varrella nostanut myös omasta alitajunnasta paljon asioita työstettäväksi. Olin jo aiemmin käynyt läpi esikoiseni syntymään liittyviä asioita ja luulin niiden olevan ”hoidettu”. Kunnes hoitooni tuli keskosena syntynyt lapsi ja hänen äidillään oli samanlaisia kokemuksia kuin minulla, huomasin ettei omat kokemukseni olleetkaan vielä energiatasolla kokonaan keventyneet. Aivan yllättäen tämä nosti kehossani pintaan niin kipeitä muistoja ja pelkoja lapseni keskosuuteen ja menettämisen pelkoon liittyen, että ihan yllätyin kuinka voimakkaita tunteita olin edelleen tiedostamattani kantanut mukanani. Erilaiset kokemukset ovat kehossa kerroksittain ja samat asiat voivat nousta energiatasolla uudelleen käsiteltäväksi, kun seuraava syvempi kerros alkaa avautumaan.

Kokemus oli hyvä muistutus siitä, kuinka syvälle keho voi kätkeä kipeitä muistoja. Saatamme luulla, ettei ne enää vaikuta meihin, mutta yllättäen jokin samankaltaisesta tilanteesta muistuttava asia voi laukaista mieleen muistot. Tällä kertaa minun kohdalla se oli samanlaisia kokemuksia kokenut äiti ja lapsi. Nuo sydämen taakat oli niin kipeitä, että niiden hoitamisen jälkeen oli aivan ihana olo. Kun suuret tunne energiat vapautuvat kehosta, se todella tuntuu hyvältä ja keventää oloa.

     

Kehomuisti ja mielialaoireet

Edellä kuvaamani asia oli helppo ymmärtää, koska muistin ja tiedostin hyvin nuo omat koetut keskoslapseen liittyvät tunteet ja kokemukset. Meillä on kuitenkin todella paljon kokemuksia esimerkiksi lapsuudesta, joita emme muista. Mitä varhaisemmassa lapsuudessa nuo kokemukset ovat, sen vaikeampi niitä on muistaa ja tiedostaa. Jo sikiö aistii ulkomaailmaa äidin kohdussa ja sikiön kehoon tallentuu myös äidin kokemaa tunne energiaa. Erilaiset tunnekokemukset tallentuvat kehomuistiin vauvasta saakka. Siksi kaikkea tunnetta ja kokemusta ei pysty järjellä selittämään tai yhdistämään johonkin kokemukseen. 

Jos elämässä on ollut raskaita kokemuksia tai lapsuuden olot ovat olleet jatkuvasti haastavat, on niistä joskus myös vaikea saada kiinni. Epämääräinen ahdistus ja mielialan lasku voivat kertoa jostain hyvin syvällä alitajunnassa olevasta traumasta tai useista traumaattisista kokemuksista, jolloin niistä ei aina saa tietoisella mielellä kiinni. Etenkin herkille lapsille voi kehittyä energeettinen tunnelukko, vaikka aikuisen silmissä tilanne on näyttäytynyt hyvinkin mitättömältä. Energiahoito auttaa tunnistamaan näitä kokemuksia. Usein mielialaoireisiin tehokkain hoitomuoto on energiahoidon ja keskustelu hoidon tai terapian yhdistelmä. Keskustellessa mieli pääsee jäsentämään asioita ja energiahoito auttaa purkamaan tunteisiin liittyvää energiaa.

 

Suvun traumat voi näkyä kehossa

On hyvä muistaa, ettei oireilun takaa välttämättä ole vain oman elämän raskaita tapahtumia tai traumoja. Perimme vanhemmilta DNA:n lisäksi heidän ja suvun energiaa. Tuo energia periytyy sukusolujen solumuistissa. On tutkimuksia siitä, kuinka esimerkiksi sodan ajan traumat periytyvät suvussa. Ne periytyvät käyttäytymismallien lisäksi energiana. Saamme suvun perimänä myös energiaa, joka sisältää erilaisia tunteita ja muistoja energiatasolla. Näitä muistoja onkin vaikeampi hoitaa tavanomaisen terapian avulla, koska niihin ei saa omaa tarttumapintaa. Energiahoito pääsee vapauttamaan myös näitä suvussa koettuja ja perittyjä tunteita alitajunnasta.

 

Mikäli kehosi tai mielesi oireilee, suosittelen kokeilemaan kuinka energiahoito voisi sinua auttaa.

Rakkaudella Reetta ❤️