Tiedostamattomat tunteet vaikuttavat terveydentilaan

Julkaistu Apr 28, 2022 |

Stressi on hyvin moninainen ilmiö, jonka ajattelemme usein kiireenä, asioiden kasautumisena ja huolina. Ihminen ei usein tiedosta stressiään.

  

Moni kokee stressin aiheuttamia fyysisiä oireita, kuten vatsan toiminnan häiriöitä, päänsärkyä, uniongelmia tai niska-hartiaseudun jännityksiä. Nämä ovat niin sanottuja akuutteja näkyviä oireita, mutta stressi vaikuttaa laaja-alaisesti kehon tiedostamattomissakin toiminnoissa. Stressi on hyvin moninainen ilmiö, jonka ajattelemme usein kiireenä, asioiden kasautumisena ja huolina. Kuitenkaan aina ihminen ei ole tietoisesti stressaantunut, vaikka kehossa olisi stressireaktio. Koemme joka päivä tunteita, jotka vaikuttavat myös fyysiseen kehoon. Kerron tarkemmin kuinka paljon tunteet, myös tiedostamattomat, vaikuttavat kehon toimintaan ja mitä voimme tehdä näille soluihin jumiutuneille tunteille.

   

Tunteet ovat energiaa

Suosittelen lukemaan aiemman artikkelini Kuinka energiahoito vaikuttaa stressiin ja sairauksiin?, jossa kerron tarkemmin stressin aiheuttamasta kemiallisesta reaktiosta kehossa. Tuo stressin aiheuttama kemiallinen reaktio voi syntyä hyvin monenlaisista tunteista ja ajatuksista. Jos keho ei pääse purkamaan näitä tunteita, ne varastoituvat energiana. On ollut ilahduttavaa kuulla ja lukea, että tämä asia ymmärretään koko ajan laajemmin. Moni psykoterapeutti käyttääkin jo kehollisia menetelmiä keskusteluterapian tukena. Asiantuntija artikkeleissa kerrotaan energiasta, joka jää kehoon voimakkaan tunnekokemuksen yhteydessä. Ymmärretään, että tunteet jäävät energiatasolla fyysiseen kehoon ja että mielen ongelmien ja tunteiden lisäksi kehoon jääneet energiat vaikuttavat suoraan myös fyysiseen terveyteemme.

Tunteet ja ajatukset aiheuttavat usein näkyviä ja tuntuvia reaktioita kehossamme ihan arkisissakin tilanteissa. Kun ihminen nolostuu tai häpeilee, tapahtuu fyysinen reaktio ja poskille nousee puna. Kun mielessä on seksuaalisia ajatuksia, tuntuu kiihottuminen fyysisessä kehossa. Kun esiintyminen jännittää, kädet tärisee tai vatsa on sekaisin. Suru ja myötätunto voivat saada aikaan kyyneleet. Pelko saa sydämen hakkaamaan. Ilo voi saada aikaan naurun pyrskähdykset. Kiukku saa hampaat pureutumaan yhteen. Kaikki nämä tunteet näkyvät siis meidän fyysisessä olemuksessamme. Mutta mitä tapahtuu, kun näitä tunteita joutuu himmaamaan, nielemään tai pidättämään? Silloin tunteen aiheuttama energia ei pääse vapautumaan ja varastoituu kehoon. Keho ei siis suinkaan kanna vain suuria järisyttäviä elämän traumoja mukanaan. Myös hyvin arkisista tunteiden ja ajatusten aiheuttamista kemiallisista reaktioista ja energioista jää kehoomme muistijälki.

  

  

Keho ja mieli varastoi tunteet? 

Ihmisen mieltä on kuvattu hyvin havainnollistavasti jäävuorena. Näkyvillä on vain jäävuoren huippu, joka on verrattavissa tietoiseen mieleemme. Tietoinen mieli on vain noin 10% siitä mitä ajattelemme, tiedämme ja muistamme arjessamme. Tuo loppu 90% on alitajuntaamme. Alitajuntaan tallentuu muistoja ja aistimuksia, joita ei ole tarpeen kantaa tietoisessa mielessä arjessa. Joskus kuitenkin jokin asia laukaisee alitajunnasta jäävuoren pohjalta muiston tietoiseen mieleemme. Saatat haistaa jonkin tuoksun ja samantien alitajunnasta ponnahtaa mieleen jokin ihana muisto vaikka kaukaa lapsuudesta. Tai olet ehkä ollut joskus kolarissa ja vaikka ajaisit tuon tapahtumapaikan ohi kymmenien vuosien jälkeen, nousee muisto tapahtumista mieleesi. Kun saat kettukarkin, muistat ehkä vaarisi ja sen karkkikupin, joka kaapista lapsille haettiin. Mitä voimakkaammat tunteet tilanteeseen on liittynyt, sitä selkeämmin muisto tallentuu alitajuntaan. Löydät varmasti omasta elämästäsi positiivisia ja negatiivisia esimerkkejä vastaavista asioista. Ihmiselämän varrella lapsuudesta saakka näitä tunteita niin arkisista kuin isommistakin hetkistä kertyy vääjäämättä meille kaikille. Ja kun ymmärtää, että kaikki nuo tunteet ovat energiaa, ymmärtää myös sen kuinka isoja energioita kehomme kantaa mukanaan.

Jotkut koetut tilanteet ovat ihmisen mielelle liikaa kestää ja tuolloin mieli pyyhkii tilanteen pois tietoisesta mielestämme. Se on suojamekanismi, joka suojelee ihmisen mieltä liian suurelta traumalta. Tässäkin kohtaa tiedetään kuinka keho muistaa ja tallentaa kaikki muistot. Äärimmillään esimerkiksi lapsena koettu seksuaalinen hyväksikäyttö voi olla täysin tiedostamattomassa mielessä syvällä alitajunnassa piilossa. Synnytykseen liittyvä kipu saattaa joskus laukaista naisen kehossa nuo muistot. Keho muistaa voimakkaan kivun ja se voi yllättäen nostaa alitajunnasta tietoiseen mieleen lapsuuden tapahtumia. Tämä ei ole ihan tavatonta ja esimerkki siitä kuinka meidän kehomme tallettaa koetut tunteet, joskus hyvin syvällekin.

  

Tunteet vaikuttavat fyysiseen kehoon

On hyvin yksilöllistä kuinka keho reagoi tunteisiin. Samaan tapaan kuin stressaantuneena on yksilöllistä keneltä menee uni ja kenellä on vatsa sekaisin ja joku ei ole moksiskaan. Tähän vaikuttaa hermoston herkkyys sekä tunteiden kokonaismäärä ihan varhaislapsuudesta saakka. Toki myös lapsuudesta saakka opitut tunnetaidot vaikuttavat. Onko tunteista pystytty puhumaan ja purkamaan niitä vai onko tunteita jäänyt paljon kehoon jumiin?

Kun kehossa on paljon tunne energiaa, se ikään kuin syö ja kuluttaa energiaa kehon normaalilta toiminnalta. Tällöin joihinkin elimiin voi syntyä energiavaje tai -tukos, joka haittaa tuon elimen normaalia toimintaa. Tämä energeettinen ongelma alkaa ajan kanssa näkyä sitten fyysisen toiminnan häiriönä. Keho toimii myös hyvin loogisesti siinä minkälaiset tunteet varastoituvat minnekin päin kehoa ja siksi kehon viesteistä voi lukea paljon.

Lääketieteen tunnistama särkyneen sydämen syndrooma on selkeä esimerkki siitä kuinka voimakkaasti tunteet vaikuttaa kehoomme. Sydämen alueelle vaikuttaa mm. surun ja ikävän tunteet. Tiedetään, että hyvin voimakas tunnereaktio voi aiheuttaa sydäninfarktin kaltaiset oireet ja sydämen hapettumisen ongelman vaikkei sepelvaltimot olisikaan tukossa. Lääketiede ei ole löytänyt selitystä tälle, mutta energiatasolla syy on hyvinkin looginen. Sydämeen kasaantuu hyvin äkillinen ja voimakas määrä tunnetta eli energiaa ja aiheuttaa energiatukoksen sydämeen. Tämän vuoksi sydämen fyysinen toiminta häiriintyy ja aiheuttaa infarktin kaltaiset fyysiset oireet. Tämä on hyvin äkillinen konkreettinen esimerkki, mutta samankaltaista energeettistä häiriötä voi esimerkiksi aiheuttaa viha tai katkeruus. Nämä tunteet eli niiden energia voi pitkässä juoksussa aiheuttaa esimerkiksi polvivaivoja. Ja muistetaan, ettei häiriötä aiheuttava tunne ole välttämättä tällä hetkellä mielessä. Tuo tunne voi olla alitajunnassa piilossa, vaikkemme sitä arjessa mielessä pyöritäkään. Mutta se tunne on joskus ollut voimakas tai pitkäkestoinen ja siksi energiatasolla voimakas kehossa.

   

Kehoon jääneitä tunteita voi hoitaa

Onneksi näitä kehoon jääneitä energioita voi hoitaa ja niihin voi itse vaikuttaa! Toki tärkeässä roolissa on arjen stressin hallinta, liikunta, ravitsemus, lepo, ihmissuhteet ja oma mieli. Kuitenkin elämässä tapahtuu asioita, jotka stressin hallinta taidoista ja keinoista huolimatta jättävät meihin tunne energiaa. Etenkin lapsuudessa koetaan voimakkaita tunteita, jotka voivat vaikuttaa meihin edelleen.

Energiahoidolla puretaan kehosta juuri näitä tunteita ja energioita. Muistoja ei pyyhitä pois, vaan kevennetään fyysisestä kehosta ja hermostosta sitä tunne latausta, joka muistoihin liittyy. Moni pitää energiahoidosta myös siksi, ettei siinä välttämättä tarvitse kertoa asioistaan ja kokemuksistaan. Toisinaan taas tunteita ja muistoja käydään tarkemmin läpi, asiakkaan tarpeen ja toiveen mukaan.

Kun energiahoidossa kehoon jääneet tunteet alkavat vapautua, se voi aiheuttaa myös fyysisiä tuntemuksia kehossa. Tavanomaisen arkisen stressin vapautuessa keho rentoutuu hyvin paljon! Jos kehosta vapautuu surua, voi kyyneleet valua vaikkei tiedä mikä itkettää. Tuolloin vain se tunne energia lähtee vapautumaan. Joskus voi yskittää, huokailuttaa tai naurattaa. Myös hyvät tunteet voivat jäädä taakaksi kehoon. Ihmisellä voi olla elämäntilanne, jossa ilo ja nauru ei ole sallittua tai lapsuudessa ei ole ollut sallittua ilakoida lapsen riemua. Tuolloin myös ne naurut ja ilot jäävät energiana kehoon. Sekin on tukahdutettua energiakuormaa keholle, vaikka ne positiivisia tunteita ovatkin.

Omilla ajatuksilla voi vaikuttaa valtavasti energian määrään kehossa. Kun opettelee näitä taitoja, voi ennaltaehkäistä tunne energian kuormitusta kehossa. Ehkä tiedät sen tunteen, kun sinulla on tulipalokiire. Vaikka vain istut ja ajat autoa, voit kokea valtavaa stressiä siitä ehditkö ajoissa ja sydän hakkaa lujempaa. Tuolloin stressin aiheuttaa vain ajatus, ei fyysinen suoritus ja siksi sen voimakkuuteen voi vaikuttaa. Yksi voi liki raivota auton ratissa kiireessä, kun toinen pystyy ajattelemaan, ettei voi tunne mylläkällään vaikuttaa liikennevalojen vaihtumiseen tai ruuhkan etenemiseen. Samassa tilanteessa toisen ajatukset aiheuttavat melkoisen stressihormoni mylläkän ja toinen purjehtii tilanteen läpi tyynemmin ilman sen suurempaa stressireaktiota. Ja molemmat ovat kuitenkin perillä samaan aikaan.

Moni tilanne helpottaa rauhoittumalla ja henkäisemällä pari kertaa syvään ajatuksin, voinko vaikuttaa tähän tilanteeseen millään tavalla vaikka kuinka alkaisin hermoilemaan? Jos et voi mitenkään vaikuttaa johonkin asiaan, ei kannata kuormittaa itseään sitä liiallisesti ajattelemalla. Koska kuten kuvasin, ajatukset luovat tunteita, tunteet ovat energiaa ja tuo energia vaikuttaa suoraan fyysiseen kehoon ja terveyteen.

Omien ajatusten hallinta ja tunteiden säätely ei ole aina helppoa, koska reagointi tapaamme vaikuttaa paljon myös menneisyys. Tunteiden voima kumpuaa usein syvältä alitajunnasta. Onneksi on hoitokeinoja, joilla voimme purkaa näitä ajatuksia ja käyttäytymistä ohjaavia tunteita ja tunnelukkoja. Aina on mahdollisuus oppia uutta ja valita paremmin, askel kerrallaan.

Rakkaudella, Reetta